Οι μυκητιασικές λοιμώξεις είναι εξαιρετικά διαδεδομένες στο δέρμα, τα νύχια και τις τρίχες.
Η λοίμωξη είναι συνήθως επιφανειακή και οι μύκητες που εμπλέκονται στο 80% των περιπτώσεων είναι τα δερματόφυτα και η Candida. Ιδιαίτερη κατηγορία αποτελεί ο λιπόφιλος σαπροφυτικός μύκητας Malassezia furfur, υπεύθυνος για τη γνωστή μας ποικιλλόχρου πιτυρίαση.
Οι συστηματικές μυκητιάσεις που προσβάλλουν εσωτερικά όργανα (πνεύμονα, καρδιά, εγκέφαλo, σηψαιμία) είναι λιγότερο συχνές και αφορούν ιδιαίτερες ομάδες ασθενών (π.χ. ανοσοκατασταλμένοι, HIV).
Οι μυκητιάσεις είναι συχνότερες στους ζεστούς θερινούς μήνες και διευκολύνονται από την υγρασία και τον ιδρώτα. Οι μύκητες μπορεί να ανευρίσκονται στο νερό, το χώμα, την άμμο, σε τρόφιμα, στα φυτά, σε τρίχες ζώων.
Παράγοντες που ευνοούν τις μυκητιάσεις είναι :
- Λήψη αντιβιοτικών
- Λήψη κορτιζόνης
- Σακχαρώδης διαβήτης
- Έντονη εφίδρωση, υγρασία, στενά συνθετικά ρούχα
- Θάλασσα, κολυμβητήριο
- Αλκοολισμός
- Κακή υγιεινή
- Κακή διατροφή
- Χρόνια ανοσοκαταστολή (HIV,καρκίνος, μεταμόσχευση)
Στο δέρμα η κλινική εικόνα είναι συχνά διαστρεβλωμένη λόγω της χρήσης τοπικών κορτικοστεροειδών.
Για την επιβεβαίωση της διάγνωσης γίνεται καλλιέργεια για την ανεύρεση του μύκητα, η οποία συνήθως αξιολογείται στις 15-20 μέρες.
Η θεραπεία περιλαμβάνει τοπικές αλοιφές, βερνίκια, πούδρες, σαμπουάν και spray, αλλά και φάρμακα από το στόμα.
Ειδικά για την ονυχομυκητίαση, η θεραπεία είναι χρονοβόρα (το ελάχιστο 3-4 μήνες), περιλαμβάνει τοπική και συστηματική αγωγή, ενίοτε δε επιπλέον χρήση ειδικών Laser.
Σε αρνητικές καλλιέργειες η αξιολόγηση γίνεται κυρίως με την κλινική εικόνα και πορεία. Η αρνητική καλλιέργεια δεν αποκλείει την παρουσία μυκήτων.