Μεσοθεραπεία

Η μεσοθεραπεία είναι ένα ακόμα όπλο στη φαρέτρα των δερματολόγων για λαμπερό και νεανικό δέρμα, μια πραγματικά επαναστατική και ασφαλής μέθοδος.
Με την πάροδο του χρόνου και την επίδραση του ήλιου ή του καπνίσματος, το κολλαγόνο στο δέρμα μας εκφυλίζεται, ενώ το υαλουρονικό οξύ αρχίζει να μειώνεται ήδη από την ηλικία των 20 ετών. Αποτέλεσμα αυτών των αλλαγών είναι το δέρμα να δείχνει κουρασμένο, θαμπό και να εμφανίζονται οι πρώτες λεπτές ρυτίδες.

 prp  prp 


Η μέθοδος της μεσοθεραπείας στηρίζεται στη διέγερση των ινοβλαστών του δέρματος μέσω πολλαπλών νυγμών βελόνας και ακολούθως έγχυση αναπλαστικών και αντιοξειδωτικών ουσιών στην επιδερμίδα. Η τεχνική microneedling μπορεί να πραγματοποιηθεί με βελόνα 30G, dermapen ή  dermaroller.


Το βάθος της έγχυσης ρυθμίζεται από 0,15mm έως 2,5 mm ανάλογα με το πρόβλημα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε.


Η τεχνική χρησιμοποιείται για το πρόσωπο, το λαιμό και το ντεκολτέ, αλλά και σε άλλες περιοχές του σώματος π.χ. επικουρικά με ραδιοσυχνότητες στην αντιμετώπιση της κυτταρίτιδας
Οι ουσίες που ενίονται μπορεί να είναι υαλουρονικό οξύ, βιταμίνες, βιομιμητικά πεπτίδια, βλαστοκύτταρα, αυξητικοί-αναπλαστικοί και αντιοξειδωτικοί  ή συσφικτικοί παράγοντες .
Μέσω των ινοβλαστών  διεγείρεται η παραγωγή κολλαγόνου και συνεπώς η ανάπλαση του δέρματος.

.

prp  

Πόσες συνεδρίες απαιτούνται;


Αυτό εξαρτάται από το πρόβλημα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε και την περιοχή της εφαρμογής. Συνήθως οι συνεδρίες κυμαίνονται από 4-8 ανά 2-4 εβδομάδες.
Κάθε συνεδρία διαρκεί περίπου 20-30 λεπτά.

 

Ανάλογα με την ουσία που θα χρησιμοποιηθεί η μεσοθεραπεία διακρίνεται σε ετερόλογη και αυτόλογη (PRP)

prp

 1.  Ετερόλογη μεσοθεραπεία:
  Ο εμπλουτισμός της επιδερμίδας και του ανώτερου χορίου γίνεται με υαλουρονικό οξύ, βιταμίνες Α,Ε,C, ω3 (caviar), αντιοξειδωτικά ένζυμα, αμινοξέα, ιχνοστοιχεία και μέταλλα, φαρμακευτικές ουσίες (αλωπεκία), λιποδιαλυτικές και συσφικτικές ουσίες (κυτταρίτιδα).

 2. Αυτόλογη μεσοθεραπεία (PRP):
  Τα υλικά για την αναδόμηση του δέρματος παρέχονται από το ίδιο το πλάσμα του αίματός μας . Η μέθοδος είναι γνωστή ως Platelet Rich Plasma (PRP) ή  Vampire Lift. Η αναζωογόννηση της επιδερμίδας γίνεται από ενεργοποιημένα αιμοπετάλια και αυξητικούς παράγοντες των αιμοπεταλίων που έχουν γνωστές επουλωτικές και αναπλαστικές δράσεις στο δέρμα.

Σε ποιες περιπτώσεις μπορεί να βοηθήσει η μεσοθεραπεία;

 1. Ανάπλαση ξηρού γηρασμένου δέρματος
 2. Βελτίωση ρυτίδων, λεπτών γραμμών και γραμμών καπνιστή περιστοματικά
 3. Ήπια σύσφιξη και βελτίωση των μαύρων κύκλων κάτω από τα μάτια
 4. Βελτίωση της ελαστικότητας του δέρματος
 5. Βελτίωση ουλών ακμής και ραγάδων
 6. Βελτίωση μελάσματος
 7. Επικουρικά στις αλωπεκίες σε συνδυασμό με φαρμακευτική αγωγή

  


Είναι η μέθοδος επώδυνη;


Η μέθοδος είναι ελάχιστα επώδυνη (προηγείται τοπική αναισθητική κρέμα) και πολύ ασφαλής. Το τραύμα που προκαλείται από τη βελόνα είναι πολύ μικρό και επιφανειακό, χωρίς ιδιαίτερο κίνδυνο επιμόλυνσης. Οι μικρο-οπές κλείνουν σε λίγες ώρες. Δεν υπάρχουν συνήθως εκχυμώσεις και οιδήματα.

 

Υπάρχουν αντενδείξεις;


Η μεσοθεραπεία δεν εφαρμόζεται κατά την κύηση και το θηλασμό.
Επίσης συνήθως αποφεύγεται σε ασθενείς υπό αντιπηκτική αγωγή λόγω του εντονότερου ερεθισμού και των εκχυμώσεων.
Σε ασθενείς με πρόσφατο ιστορικό καρκίνου (όχι PRP), αλλεργικών αντιδράσεων, καρδιαγγειακών παθήσεων , αυτοανόσων νοσημάτων και σακχαρώδη διαβήτη, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στην επιλογή των ουσιών που θα χρησιμοποιηθούν για τη μεσοθεραπεία.

prp

Από ποια ηλικία μπορώ να αρχίσω ;


Η μεσοθεραπεία μπορεί να εφαρμοστεί για ενυδάτωση και λάμψη ήδη από την ηλικία των 25-30 ετών.
Για ενυδάτωση η έγχυση γίνεται ενδοεπιδερμιδικά (napage).
Για λεπτές ρυτίδες η έγχυση γίνεται στο όριο επιδερμίδας χορίου ή στο ανώτερο χόριο (point to point).

.