Βοτουλινική Τοξίνη

Είναι γνωστή κυρίως με τα εμπορικά ονόματα Botox (Allergan) και Dysport (Ipsen) και αποτελεί παγκοσμίως τη δημοφιλέστερη θεραπεία για λείανση των δυναμικών ρυτίδων έκφρασης στο μέτωπο, το μεσόφρυο και το λεγόμενο ¨πόδι της χήνας¨.
Η βοτουλινική τοξίνη Α είναι μια εξασθενημένη πρωτείνη που παράγεται από το αναερόβιο βακτηρίδιο Clostridium Botulinum. Η διαδικασία έγχυσης είναι σύντομη και σχετικά ανώδυνη, ενώ τα αποτελέσματα μπορεί να είναι θεαματικά.

βοτοχ   βοτοχ  


Πώς δρα η βοτουλινική τοξίνη;


Πολύ μικρή ποσότητα βοτουλινικής τοξίνης ενίεται με λεπτή βελόνα σε συγκεκριμένους μύες του προσώπου με προσοχή και ακρίβεια. Η τοξίνη δρα στις νευρομυικές συνάψεις και εμποδίζει την απελευθέρωση ακετυλοχολίνης με αποτέλεσμα χαλάρωση των συστοίχων μυών και απουσία συσπάσεων που προκαλούν τις ρυτίδες .
Αξίζει να σημειωθεί ότι η βοτουλινική τοξίνη έχει χρησιμοποιηθεί και εκτός κοσμετολογίας στην υπεριδρωσία, το βλεφαρόσπασμο και τη βελτίωση των ημικρανιών


Πόσο διαρκεί και πότε μπορώ να αρχίσω;


Η δράση της τοξίνης ξεκινά περίπου σε 2-3 μέρες από την έγχυση και διαρκεί 4-5 μήνες. Στις 15-20 μέρες από την έγχυση αν χρειαστεί μπορούν να γίνουν διορθωτικές ενέσεις.
Δεν υπάρχει συγκεκριμένη ηλικία έναρξης για το Botox. Αυτό εξαρτάται από την έκφραση και τον τύπο του δέρματος. Σε πρόσωπα με έντονες εκφράσεις μπορεί να γίνει έγχυση 1 φορά το χρόνο πολύ μικρής ποσότητας πολύ εντοπισμένα για προληπτικούς λόγους.

botox3   botox4  


Υπάρχει κάτι που πρέπει να προσέξω;


Πριν την έγχυση ο ασθενής δεν πρέπει να έχει καταναλώσει αλκοόλ. Επίσης να αποφύγει πριν και έως 48 ώρες μετά την έγχυση τη λήψη ασπιρίνης, μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων και κορτιζόνης. Γενικά δεν επιτρέπεται μετά την έγχυση για 24-48 ώρες οτιδήποτε θα μπορούσε να επηρεάσει τη δράση του φαρμάκου π.χ. μασάζ, γυμναστήριο, καυτό νερό ή σεσουάρ.
Αν και έχουν αναφερθεί ελάχιστες παρενέργειες (λιγότερες από 0,1%) συγκριτικά με τα εκατομμύρια εφαρμογών του φαρμάκου, στα φύλλα οδηγιών για τους ασθενείς αναφέρονται τα εξής :

 

  • Το φάρμακο μπορεί να διαχυθεί και σε άλλα σημεία του σώματος πέρα από τα σημεία έγχυσης. Αυτό, αν και σπάνιο, μπορεί να προκαλέσει σοβαρές ανεπιθύμητες  αντιδράσεις όπως: τραχύτητα φωνής, πτώση βλεφάρου, διαταραχές όρασης, μυική αδυναμία, ακράτεια, δυσκολία στην αναπνοή, στην ομιλία ή την κατάποση.
  • Σε υποψία τέτοιων συμπτωμάτων , ακόμα και 2-4 εβδομάδες μετά την έγχυση, επικοινωνήστε  με το γιατρό σας.
  • Η εφαρμογή δεν πρέπει να γίνεται συχνότερα από τη συνιστώμενη. Δεν παρέχει καλύτερο αποτέλεσμα, αντίθετα αυξάνει το ρίσκο των παρενεργειών και της αντοχής στη βοτουλινική τοξίνη.
  • Η έγχυση δεν επιτρέπεται σε άτομα αλλεργικά στη βοτουλινική τοξίνη, σε λοίμωξη, φλεγμονή, οίδημα ή μυική αδυναμία στην περιοχή της έγχυσης.
  • Ενημερώστε το γιατρό σας εάν : πρόκειται να χειρουργηθείτε ή έχετε ιστορικό επιληψίας, καρδιακή νόσο, διαταραχές πήξης του αίματος, δυσκολία στην κατάποση, μυική αδυναμία, μυασθένεια, s.Eaton-Lambert, ALS, καθώς και πότε κάνατε ξανά Botox/Dysport.

 

βοτοχ

Το προσωπικό της δερματολογικής κλινικής Oncoderm Center στα Γιάννενα είναι έμπειρο και πιστοποιημένο.